Usein kysyttyä

Mitä vesi ja jätevesi maksaa?

Talousveden arvonlisäverollinen kokonaishinta on 1,18 euroa /m3. Jos kiinteistö on liitetty yleiseen jätevesiverkostoon, jäteveden hinta on 2,99 euroa /m3. Yhteishinta vedelle ja jätevedelle on siis 4,17 euroa /m3 sisältäen arvonlisäveron. Lisäksi kuluttajalle tulee kuukausikohtaiset perusmaksut vedelle ja mahdollisesti jätevedelle, jotka määräytyvät kiinteistön vesimittarikoon mukaisesti. Lisätietoa perusmaksun määräytymisperusteista löytyy hinnastostamme.

Kuinka paljon verorahoja käytetään vesilaitoksen pyörittämiseen?

Ei yhtään. Kaikki vesilaitoksen toiminnot katetaan vesimaksuilla, myös verkostojen huolto, saneeraus ja uudisrakentaminen.

Mikä on veden pH ja veden dH?

Veden pH tarkoittaa veden happamuutta ja dH veden kovuutta. Kulutukseen jaettavan veden pH on alle tai hieman yli 8, dH on 0,46 mmol/litrassa (pehmeä vesi). Asiakkaille jaettava veden happamuus ja kovuus korjataan alkaloinnin avulla suositusten mukaiseksi.

Vettä ei tule. Mitä teen?

Ensin kannattaa selvittää, tehdäänkö talossa korjauksia ja johtuuko katko siitä. Asuinalueella saatetaan tehdä myös vesijohtotöitä. Jos asiasta ei ole ilmoitettu, katkos on lyhytaikainen. Tiedossa olevasta vuodosta tulee ilmoittaa vesilaitokselle puh. 08-7851 522. Vesilaitos ryhtyy tutkimaan syytä.

Olen omakotirakentaja. Milloin tulette asentamaan tonttijohdot?

Omakotitalon rakentajan on käytävä tekemässä liittymis- ja käyttösopimus saatuaan rakennusluvat, usein tässä yhteydessä sovitaan tonttijohtojen ym. asioiden hoidosta sekä annetaan puhelinnumerot mihin voi ottaa tarvittaessa yhteyttä.

Saako ruuantähteet laittaa viemäriin?

Ei missään nimessä. Viemäri on tarkoitettu vain jätevesien kuljettamiseen eikä sinne pidä laittaa mitään kiinteitä jätteitä, koska ne voivat tukkia viemärin. Myös ruokien sisältämät rasvat voivat olla hankalia. Vessapaperi ei haittaa, koska sen on valmistettu viemärissä hajoavaksi.

Ajattelin säästää energiaa ja käyttää lämmintä vettä ruoanlaitossa. Ystäväni kuitenkin sanoi, että lämmin vesi ei ole tarkoitettu ruoanlaittoon. Onko asia näin?

Ystäväsi on oikeassa. Uudessa talousvesiasetuksessa ei lämmintä vettä enää luokitella talousvedeksi. Lämmin vesi voi olla laadultaan selvästi heikompaa kuin kylmä vesi, koska siihen voi taloputkista liueta metalleja. Mikäli veden lämpötila ei ole riittävän korkea, voi lämpimässä vedessä kasvaa myös bakteereja. Lisäksi lämpimän veden käyttö vaatii aina lämmitykseen käytettävää energiaa, joka nostaa asumiskustannuksia.

Meidän WC:n vesisäiliö vuotaa. Paljonko tässä vuodossa menee vettä hukkaan?

Vuotomäärä vuositasolle muutettuna yllättää useat vesilaskun maksajat. Tässä on joitain vuototapauksia vesimäärät oletettuna, että verkostopaine on 5 kp/cm2 (500 kPa).
Tiheä tippavuoto, vuotokohdan koko ompelulangan paksuinen. Vuotomäärä 10m3/vuosi.
Ohut vesivirta, vuotokohdan koko parsineulan paksuinen. Vuotomäärä 45m3 /vuosi.
WC:n jatkuva vuoto, vuotokohdan koko tulitikun paksuinen. Vuotomäärä 3000 m3/vuosi

Miksi vesi on sameaa?

Sameus johtuu yleensä vedessä olevista ilmakuplista. Ilmiö on vaaraton ja vesi muuttuu melko nopeasti seistessään kirkkaaksi. Kuumassa vedessä sameutta ilmenee lähes aina. Ilma poistuu ylöspäin, jolloin vesi kirkastuu alhaalta ylös. Jos kuitenkin sameus painuu pohjaan, on kyseessä jokin muu häiriö. Ilman aiheuttaja verkostovedessä yleensä on joko alueella hiljan suoritetut verkoston saneeraustyöt, tai kiinteistössä käytetty diffuusiosuojaamaton putkimateriaali, tai ns. sekaputkitus.

Miksi vesi näyttää joskus ruosteiselta, keltaiselta tai ruskealta?

Syynä on yleensä joko yleisestä tai kiinteistön omasta vesijohtoverkosta peräisin olevien kerrostumien (rauta ja mangaani) irtoaminen. Irtoaminen johtuu useimmiten siitä, että veden virtaussuunta on tilapäisesti muuttunut verkoston korjaus tai muutostöiden johdosta. Mikäli vesi ei muutu normaaliksi kohtuullisen vedenjuoksutuksen jälkeen, ota yhteys vesihuoltolaitokseen (puh. 7851 522).Tällainen vesi ei yleensä ole terveydelle vaarallista, mutta veden juomista on silti syytä välttää kunnes haitta poistuu. Pyykkejä ja vesikalusteita vesi saattaa värjätä.

Miksi vedessä on paha maku aamulla?

Miksi ja miten usein vesimittari vaihdetaan? Maksaako mittarin vaihto?

Huoltoväli on mitoitettu mittarin koon mukaan esim. omakotitalon DN 20 mittari vaihdetaan maksimissaan 10 vuoden välein. Mittarin vaihto sisältyy vesimaksuun.

Kotitalousvähennys?

Vesilaitoksen laskuttamista palveluista kotitalousvähennyksen saa tehdä asennustyön ja konetyön osalta, jotka ovat eriteltyinä lähetetyssä laskussa.